در مصر باستان، «دزدی» يکی از مشاغل سخت و زيانآور بوده. مصریها در زمينهی مأموران حکومتیی دقيق و سختگير، زبانزد ديگر تمدنهای باستانی بودهاند. مأموران مالیی فرعون، همهچيز را در دفاتر خود، خيلی دقيق و بهجا و سختگيرانه، در دفاتر خود ثبت میکردهاند؛ خريد، فروش، و شرح همهی اموال، چه در خانه و چه در بازار و مغازه و کشتی و گمرک. تصور پيچيدهگی و وسواسشان در کار صورتبرداری از اموال مردم، برای روزگار ما هم کمی سخت است. اين فعاليت دقيق و هوشيارانهی مأموران فرعون، با آن هيبت ترسانندهشان که يونانیها در هنگام تبادل اقتصادی با مصریها از آنان ياد کردهاند، هيچ فردی را از پوشش خود دور نمیداشته، حتا دزدان را. دزدها نمیتوانستهاند هيچ مال مسروقهای را تا پيش از صورتبرداریی ساليانهی اموالشان، نزد خود نگهدارند، زيرا بايد برای خريد و فروش اموالشان توضيح میدادند که از کجا و چه کسی خريدهاند.
اما دزدها هم برای ادامه ی کارشان راه فراری يافتند. آنها دزدیهای خود را با تلاش بيشتر دنبال میکردند، ليکن اموال حاصل از هر دزدی را نگهمیداشتند و آنگاه با صاحب مال وارد معامله میشدند. آنها به صاحب اصلی مال، پيشنهاد خريد همان اموال دزدیده شده را میدادند، و اين کار بايد پيش از فهرستبرداریی ساليانهی مأموران حکومتی رخ میداد. اگر صاحب مال نياز ضروری به آن اموال نداشت، میتوانست اميدوار باشد که مال دزدی را صحيح و سالم در انتهای سال باز پس خواهد گرفت. اين مشکلات باعثِ سخت و زيانآور شدن شغل پرمخاطرهی دزدی در مصر باستان شده بود.
از قرار، در ايران هم میخواهند همين برنامه را پياده کنند. طرح شناسائی و ثبت شمارهی سريال اموال منازل و واحدهای صنفی و اداری، در واقع همانچيزی ست که در مصر باستان انجام میشده. نيروی انتظامی هدف از اين طرح دامنهدار و گسترده را شناسائی سريعتر اموال مسرقه و پيگيری اموال مکشوفه اعلام کرده است.
تاکنون تصور بيشتر کارشناسان بر اين بود که تمام تلاش حکومت جمهوری اسلامی ايران برای بازسازی و احياء علوم دينی در عرصهی حکومت و مردمداری ست، اما اکنون با الگوبرداری از تمدن باستانی مصر، صدور تحليل تازهای دربارهی جمهوری اسلامی از سوی اين کارشناسان احساس میشود. گمان برخی بر اين است که آنچه در ايران رخ میدهد؛ زيربنا و خشت اوليهی يک تمدن عظيم و عالمگير است که میخواهد تاريخ و انسان را واژگون سازد! برخی ديگر هم با نگاهی عميقتر معتقدند، جمهوری اسلامی با شناسائیی اموال مردم قصد دارد ثابت کند؛ اين مردمی که مدام از فقر و نداری مینالند، پس اينهمه مال و اجناس زندهگی را از کجا آوردهاند؟!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر